About Me

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
seorang manusia biasa, yang berusaha membuat sesuatu yang laur biasa. seorang pelari yang sedang berlari di sebuah trek kehidupan. aku mungkin tidak mampu menjulang senjata, menyumbang emas permata. namun yang ku tahu aku ingin mati sebagai pejuang agama, dalam tekad untuk memburu redhaNya

Wednesday, September 26, 2012

Tazkirah Usrah Pengawas

Sedikit perkongsian yang dikongsikan oleh anakanda Imran semasa usrah Badan Pengawas sebentar tadi, yang saya kongsikan buat tatapan anda sekalian. Saya memberikan tugasan ini kepadanya lewat malam semalam secara umum berkaitan kepimpinan. Dan tidak disangkanya beliau dapat melaksanakannya dengan baik sekali.

Saya ceritakan secara ringkas sahaja walaupun nota yang saya catat penuh satu muka surat.


Ayat di atas menerangkan tentang penciptaan khalifah di muka bumi. Kata anakanda Imran, seorang khalifah perlu pertama sekali memimpin hatinya supaya tidak sesat. Sebagai seorang pelajar pula perlu memimpin hatinya supaya sihat. Seorang bapa dalah pemimpin bagi keluarganya manakala ibu adalah pembantu kepada bapa. 

Dalam konteks pengawas sebagai pemimpin pula, seorang pengawas perlu bersabar dengan karenah pelajar yang bermasalah di sekolah. Di sinilah kredibiliti (I add this word) seorang pemimpin akan diuji. 

And this is the best part. Analogi yang digunakan tentang ujian sebagai pemimpin ini adalah seperti permainan Angry Bird. Pada level pertama, halangan yang diberikan tidaklah sesukar mana, maka senjata (burung) yang  diberikan juga tidaklah sehebat mana. Namun, semakin kita naik ke peringkat seterusnya, cabarannya semakin sukar, tetapi, senjata yang diberikan juga semakin hebat. Berkadaran dengan halangan yang semakin sukar. 

Pesan anakanda Imran juga, kekuatan untuk menghadapi ujian dan cabaran itu perlu dicari. Ianya tidak akan datang sendiri. Rasanya biasa kot kita kata, "kena cari kekuatan," "nak cari kekuatan" dsb. 

Dan sebagai pemimpin juga, kita perlu merasakan memimpin orang lain kepada kebenaran itu sebagai satu sunnah. Seperti yang kita tahu, Rasulullah merupakan pemimpin terulung yang tiada tandingannya dala memimpin manusia kepada kebenaran. 

Sebagai pemimpin juga, kita perlu menyoroti sejarah pemimpin yang hebat pada masa silam seperti kepimpinan Muhammad Al Fateh. 

Rasullah juga menggalakkan para pemuda dan pemudi untuk menyumbang kepada Islam mengikut kemampuan dan kepakaran masing-masing. Contohnya, Aisyah Syahira yang membat video berkenaan kewajipan bertudung. Dengan satu video itu telah berjaya membuatkan ramai muslimah untuk bertudung.

Saya ceritakan serba ringkas mengikut kefahaman saya. Sayang rasanya jika tidak dikongsikan hikmah yang besar ini bersama orang lain.Dan akan lebih rugi sekiranya jika dibiarkan catatan ini terperuk di dalam buku nota saya sahaja, ianya akan hilang begitu sahaja.

To my dearest Along, you have done a good job today. Though it may need to improve here and there, but still, you manage to impress us with the Angry Bird's analogy. Next week bagi orang lain pula, eh. 
(^_^)

P/s
rugi siapa yang tak datang usrah and balik awal hari ni...

only a creation created by the almighty creator

No comments:

Followers