About Me

My photo
shah alam, selangor, Malaysia
seorang manusia biasa, yang berusaha membuat sesuatu yang laur biasa. seorang pelari yang sedang berlari di sebuah trek kehidupan. aku mungkin tidak mampu menjulang senjata, menyumbang emas permata. namun yang ku tahu aku ingin mati sebagai pejuang agama, dalam tekad untuk memburu redhaNya

Friday, February 22, 2013

Jauh di mata, dekat di hati...

Jika memegang sesuatu, janganlah menggenggamnya terlalu erat. Kelak, jika perlu melepaskan, pasti akan berbekas di tangan. mungkin juga akan menggores luka yang meningggalkan parut. Sentiasalah beringat, apa sahaja yang berada dalam genggaman kita, bukan milik kita. Tetapi tetap milik Allah jua. Dan Dia berhak mengambilnya pada bila-bila masa, samaada kita bersedia atau tidak, rela atau terpaksa. Tika itu, peritnya akan tetap terasa. Bekasnya tetap berparut di tangan. Setiap kali melihat parut itu, ingatlah. Ianya merupakan  teguran dari Allah. Setiap sesuatu adalah milik Allah.

Tetapi, jangan disesali apa yang terjadi. Jangan dicemuh barang yang hilang. Sebaliknya, bersyukurlah. Kerana berpeluang untuk memilikinya walau hanya sesaat. Diberi peluang untuk belajar menghargai. Kini, belajarlah pula untuk melepaskan ia pergi. Jika ditakdirkan Allah, insyaallah. Yang patah kan tumbuh, yang putus pasti bertaut. Jika tidak di dunia, di mana lagi yang lebih baik, selain dari syurgaNya yang kekal abadi.

Bertemu, berpisah kerana Allah, lumrah kehidupan insan beriman....
-Cebisan Kenangan, Amar-

only a creation created by the almighty creator

No comments:

Followers